Erfaringer

Pilotprojekt

Sangene bliver prøvet af på en børnegruppe i specialbørnehaven Magnoliahuset og Jannik Beyer, psykolog og leder af Videnscenter for Autisme, er tilknyttet projektet som samarbejdspartner og vejleder.
Jannik Beyer blev interviewet til den2Radio vedr. projektet:

Nu skal du have tøj på… Et program om hverdagspoesi for små børn med store kommunikationshandicap. Kamilla Hygum Jakobsen er mor til en søn med autisme. Udsendelsen handler om hvordan hverdagssituationer kan vendes fra krise til tryghed med sang som pædagogisk redskab. Erfaringerne med at synge enkle instrukser for barnet er udmyntet i en CD, som leder af Videnscenter for autisme, Jannik Beyer mener har stor betydning for det fremtidige arbejde med autistiske børn og også for alle børn. CDen har titlen “Hverdagspoesi for børn” er indspillet af “Da Boing Band” og kan købes via hjemmesiden hverdagspoesi.dk. De øvrige lydoptagelser i programmet stammer fra specialbørnehaven Magnoliahuset og fra Kamilla Hygum Jakobsens private optagelser. Vagn Jensen har tilrettelagt.***

Dine erfaringer

Den allervigtigste måde at vurdere, hvordan sangene virker i dagligdagen er ved, at vi hører fra jer familier og institutioner.
Vi vil blive meget glade for at høre dine egne erfaringer med brug af CD’en og sangene.

Erfaringer med Hverdagspoesi for børn:

I daginstitutionerne har det ofte været nævnt at især spisesangen “Jeg vil have en rugbrødsmad” fungerer rigtig godt. Den er sjov og børnene kan meget relatere til Carls tekst. Sovesangen har vi brugt herhjemme ved at synge den meget roligt og med langsom vejrtrækning, så sang, ord, krop og bevidsthed smelter sammen og søvnen kan blive rolig.
Derudover har vi brugt farvelsang og tage tøj på-sang om morgenen. De har skabt en glad, skæg og kærlig måde at komme ud af døren på. Legesangen er blevet brugt i institutioner. Der er et lille slideshow til.

 

En kommentar om brug af DaBoing Bands legesang “Så så man lige mig”:

“Nu har jeg brugt ”Så så man lige mig” nogle gange i min 1. klasse (Bakkeskolen, specialskole for børn med autisme). De kan godt lide den og et af børnene har den som første valg hver gang.

Jeg har lavet et ark med sangen til børnenes sangmappe, hvor jeg har strøget ”taledelen” med rap-rim. Det har jeg gjort, fordi det bliver for mange ord til ”mine” børn.

I starten, da jeg arbejdede med sangen, irriterede melodien mig, fordi jeg syntes, den var svær (jeg har entydigt valgt sangen ud fra teksten). Det har forandret sig, og jeg synes faktisk, at den fungerer godt. Den har en god rytme og det ”bliver til musik”, når man spiller den (mange børnesange er lidt tamme).

Så tak for den!

Venlig hilsen Judith Katz, musiklærer på Bakkeskolen (specialskole for børn med autisme).

Max, en kommentar fra USA:

Fra venner i Danmark fik min søn Max “Hverdagspoesi for børn” som gave
til hans fire-års fødselsdag. Jeg gik på nettet for at læse mere om
udgivelsen og ville blot sende en hilsen og fortælle at vi har nydt at
lytte til CDen – da jeg kom hjem fra arbejde i går blev jeg budt
velkommen med en næsten ordret fremførelse af ‘Rugbrødsmad’.

Det er meget vigtigt for min (amerikanske) kone og jeg at Max udvikler
kompetence i det danske sprog og god børnemusik er en stor hjælp –
særligt det der kan holde til at blive spillet om og om igen uden at
blive trættende for os voksne. (Far til Max, 4 år).

Erfaringer med Hverdagspoesi II – Troldestøv

Sangene fra Troldestøv-cd’en er en blanding af sjove sammenspilssange, som kan skabe en glad og hyggelig stemning. Mange af sangene er dog også meget følsomme, stille og rolige. Der er flere familier, der har nævnt at deres børn, der ikke tidligere har villet høre børnemusik, er blevet meget glade for Troldebi-sangene. Det er de meget sensitive børn, der har reageret meget positivt på disse sange. Under koncerterne med Troldebierne, hvor der var mange specialbørn, oplevede vi først en vis uro og ængstelighed, men meget hurtigt slappede de af og nød koncerten. På Brøndagerskolen (en skole for børn med autisme) havde vi fået at vide, at børnene ofte ikke var med til at synge eller kommentere undervejs gennem koncerter for børn, men med Troldebierne var de helt med. De kommenterede, sang med, dansede og grinede højt, så det var en skøn oplevelse.
Herhjemme har jeg særligt oplevet at Kurreduen (trøstesangen) fungerer fantastisk. Når min søn bliver ked af det og urolig vælger han ofte at nynne Så så så så så fra sangen og så ved jeg at han har brug for omsorg og kram, selvom hans udtryk lige før måske har været en voldsomhed og uro. På den måde kan han selv kommunikere med sangen fra ham til mig, så det ikke kun er fra mig til ham.

Sangen om at blive glad igen, hvis man har været vred, holder han også meget af. Den har en ro, som børnene relaterer meget til.

Skriv til os på email: kamilla@hverdagspoesi.dk og fortæl om dine erfaringer med selv at synge eller med at spille sangene på CD’en for dit barn eller de børn, du arbejder med i vuggestue, børnehave og skole.

Citater om erfaringer med sangene:

Siri
Siri ville i lang tid kun høre Troldebierne ved sengetid, eller når hun trak sig for at være sig selv på sit værelse. Melodier og tekststumper blev dog hele familiens eje, når hun nynnende bevægede sig rundt i huset. (Mor til Siri, 8 år).

Emil
Troldebierne var den første musik Emil tog til sig som sin egen. Han satte den på som det første om morgenen og igen når han kom hjem fra skole. (Far til Emil, 7 år).

 

Her er to citater fra hjemmesiden baby.dk som svar på: Har I nogle forslag til børnemusik?
Og svar på: Hvad laver du med din baby?

Citat fra baby.dk om Troldebierne og DaBoing Band 

DaBoing Bands sange blev sunget af Herstedøster Kirkes spire- og børnekor

Under ledelse af organist Anne-Kari Ferenczi og korleder Bettina Rasmussen blev der d.29.april 2012 afholdt en koncert, hvor DaBoing Band optrådte sammen med kirkens spire- og børnekor. Koncerten bestod både af DaBoing Bands sange ”Hverdagspoesi for børn”, der forbereder børn på hverdagssituationer (som fx at stå op og få børstet tænder) og en uropførelse af deres nye sang ”Ego-Ib”. Den nye sang ”Ego-Ib”, der var skrevet til korene ved denne anledning, handler om fællesskab og sammenhold. (tekst: Carl Quist-Møller. Musik: Halfdan E og Louise Norbye).


Anne-Kari Ferneczi om sine erfaringer samarbejdet mellem Spirekoret, børnekoret og DaBoing Band:

DaBoing og Herstedøster kirkes spirekor og børnekor lavede en børnefamiliekoncert sammen i april 2012 med sange fra DaBoings cd- album, Hverdagspoesi for børn, samt en ny sang som DaBoing havde skrevet til Herstedøster kirkes spire og børnekor; “Ego Ib”. Sangen handler om Ib der var go til fodbold, men kun tænkte på sig selv og ikke holdet.
Korbørnene tog imod sangene med stor begejstring. Da vi indøvede sangene var der ikke noget specielt at bemærke i forhold til indstudering af andre sange, men til koncerten havde vi flere usædvanlige rekvisitter som understøttede handlingen i de forskellige sange, hvilket var meget virkningsfuldt. F.eks lagde band og kor ud med en godnatsang, hvor koret lå og “sov” i kirken. Efter godnatsangen vækkede Carl børnene med fuglefløjt , hvorefter de sang “Godmorgen nu står solen op”. I tandbørstejazz børstede alle børnene tænder i jazz- rytme. I “Ego Ib” brugte de fodbolde til at markere sangens puls ( hjulpet af Carl).
Det var alt ialt en meget stor succes. Jeg tror det var en blanding af det hele, sangene, teksterne, at synge med de fantastiske og søde musikere, børnenes aktive medvirken og kreativitet i forhold til udførelsen af sangene. Fotos: Flemming Toft.